67. Stads Warmtepomp Enzavu zonder buitenunit, Afvoer is 5Graden kouder Monobloc

Op zoek naar een WarmtePompBoiler en evt als bijverwarming voor de L/Lucht Warmtepomp de oude CV radiatoren weer een beetje verwarmen. Monobloc Enzavu menig woning helpen het gasgebruik flink terug te schroeven. Opvallendste kenmerk: hij heeft geen buitenunit en bezorgt de buren dus geen overlast. Monobloc systemen zijn stiller. Ventilatielucht warmtepomp als benodigd vermogen kleiner is dan 5kw.

 1. Stads Warmtepomp Zonder BuitenUnit van
 2. EnZaVu Stads Warmtepomp Zonder BuitenUnit
 3. Monobloc warmtepomp HP-M 25 enkel Binnendeel
 4. ConsumentenBond Hybride WarmtePomp test roept Vragen Op
 5. ConsumentenBond Hybride WarmtePomp test Geen Winnaar test roept Vragen Op
 6. Tweakers Warmtepomp Zonder BuitenUnit
 7. Enzavu Geen Buiten-unit Wel WarmWater
 8. HP-M 25 Itho Daalderop is een hybride lucht/water warmtepomp binnendeel only
 9. Ventiline/Inventum Ecolution warmtepomp
 10. DucoBox Eco Ventilatie Warmtepomp SWW Sanitair Warm Water(COP 5,3)
 11. ConsumentenBond AD.nl Hybride WarmtePomp test Geen Winnaar
 12. ConsumentenBond AD.nl Hybride WarmtePomp test Geen Winnaar
  van 4450 euro (Remeha Ace, 4 kW split) tot 7575 euro (Bosch Compress, 5 kW monoblock). De duurste warmtepomp in de test, de 5kW-monoblock van Bosch, is volgens de Consumentenbond ook de stilste, en er kan bovendien de meeste energie mee worden bespaard. Een stopcontact van 16A*220V trekt 3.5kwh maar kan dit wel continu trekken.

stadswarmtepomp van Enzavu menig woning helpen het gasgebruik flink terug te schroeven. Opvallendste kenmerk: hij heeft geen buitenunit en bezorgt de buren dus geen overlast.

Berekening WarmtePomp Vermogen bij 3m3 gas/dag, 800m3/jaar

. Bepalend is het hudiige gasverbruik, aantal bewoners, de watertemperatuur en het soort afgiftesysteem. Hier volgt het commentaar van Van der Ree. Heb je laag vermogen nodig dan neem je een lucht lucht warmptepomp. Een winter telt tegenwoordig 30 dagen en geen 60 dagen en in 2020 was er geen enkele vorstdag. Neem het gasverbruik (2-3m3/per dag) van een (erg) koude dag waarbij weinig gedouched wordt, deel dat door 24 (uren in een dag) en vermenigvuldig dat met 9(draaiuren). Dat is het vermogen wat je nodig hebt. Nu we weten hoeveel het totaal aan bewoonbare oppervlakte onze woning is, kunnen we verder het vermogen van onze warmtepomp berekenen. We doen dit door het bekomen totaal te vermenigvuldigen met een waarde per M² uitgedrukt in Watt (W). Deze waarde is verschillend per bouwjaar van de woning omdat in de loop der jaren de isolatiewaarde is toegenomen.
 1. Voor woningen gebouwd voor 2000 neem je de factor/waarde 80 Watt (Oppervlakte 100m2)
 2. Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je de factor/waarde 60 Watt (vermogen 6kwh)
 3. Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je de factor/waarde 50 Watt (Oppervlakte 100m2)
 4. Voor woningen gebouwd na 2017 neem je de factor/waarde 40 Watt (vermogen 4kwh)
Zo merk je dat de warmtepomp voor een oude woning twee maal zoveel vermogen zal nodig hebben dan een nieuwbouwwoning. Als we even teruggrijpen naar onze grote woning en ons klein appartementje krijg je volgende benodigde vermogens:
 1. Grote woning van 200 M² met bouwjaar 1995: 200x80 = 16.000 Watt of 16kW
 2. Grote woning van 200 M² met bouwjaar 2018: 200x40 = 8.000 Watt of 8kW
 3. Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 1995: 75x80 = 6.000 Watt of 6kW
 4. Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 2018: 75x40 = 3.000 Watt of 3kW
  Opgelet: het berekende vermogen is ook afhankelijk van hoe warm je steeds wenst te hebben. Als de woning steeds wenst te verwarmen tot 24° celcius heb je meer vermogen nodig dan als je tevreden bent met een 20-tal graden celcius.

Keuzeboom Beslisboom WarmteNet WarmteStad WarmtePomp Routekaart Keuzeboom Beslisboom WarmteNet WarmteStad WarmtePomp Keuzeboom Beslisboom WarmteNet WarmteStad WarmtePomp Dakpannen Dakisolatie Routekaart Selwerd Vinkhuizen Paddepoel isolatie warmtestad ArmteStad WarmtePomp MonoBloc Rekenvoorbeeld besparing hybride warmtepomp Ter illustratie een voorbeeldsom om de mogelijke besparing uit te rekenen: Een huis verbruikt 1.200 m³ gas en er wonen 4 personen. Een persoon gebruikt ongeveer 100 m³ gas voor warm water: 4 x 100 m³ = 400. Dan blijft er dus 800 m³ over voor verwarmen. De hybride warmtepomp neem 2/3e daarvan voor zijn rekening: 600 m³ aardgasbesparing per jaar. Uit 1 m³ aardgas kun je 9,77 kWh aan energie halen.• Kosten gas: € 0,8055 m³/ 9,77 = € 0,0824 kWh • Kosten elektra = € 0,2255/kWh 600 m³ aardgas x 9,77 = 7.816 kWh. Het ketelrendement is 90 %. 7.816 kWh x 90 % = 7.034 kWh warmte. De benodigde elektriciteit voor de warmtepomp bij een SCOP van 4 = 1.758,6 kWh (7.034 kW gedeeld door 4) • Kosten warmtepomp: 1758,6 x 0,2255 = € 396,56 • Besparing warmtepomp: 800 m³ gas x € 0,8055 = € 644,40 • Netto besparing op jaarbasis = € 247,84 Let wel: dit is bij een SCOP van 4. Als je met deze COP wegkomt heb je een relatief lage afgiftetemperatuur en is ook een ‘volledige’ (standalone) warmtepomp mogelijk. Heb je hogere afgiftetemperaturen, dan zal de SCOP snel lager zijn en moet het huis dermate goed zijn geïsoleerd dat de 2/3e besparing op gas mogelijk is. Omkasting warmtepomp geluiddempen werkt nog steeds goed Consumentenbond Warmtepomp EnergieLabel C Tussenwoning Consumentenbond Warmtepomp EnergieLabel C Tussenwoning Nachtregeling, Geluiddempende omkasting Monobloc Hoge SCOP Trillingsdemping BuitenUnit op de grond Modulerende warmtepomp buffervat zorgt voor lager toerental Wij laten de oude CV ketel lekker hangen een hebben op de slaapkamer een airco met buitenunit geplaatst (primair om te koelen) in de woonkamer ook een 3.5 kW airco met de nadruk op verwarmen met een COP van 6 en een grote buitenunit. Zo heb je risicospreiding als er een apparaat defect raakt en als de oude 24 jaar oude CV het begeeft komt er de 'beste in de test' van de consumentenbond voor in de plaats... De eerste bevindingen zijn goed. Een lucht-lucht warmtepomp (airco) is veel sneller met aanwarmen dan een CV en omdat we zonnepanelen hebben: https://youtu.be/XXLqIgAbpwA willen we zo veel mogelijk de airo gebruiken om te verwarmen. Alleen als het vriest werk de airco niet efficiënt i.v.m. ontdooien van de buitenunit en laten we de CV lekker het meeste werk doen, ook omdat dan Bij een monoblock warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte. Geen koudemiddel en compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper in de buitenunit zijn geïntegreerd. Bij een split warmtepomp is er sprake van een gesloten systeem waarin het koudemiddel circuleert.
 1. Inventum Ecolution® Combi 50
 2. https://www.enzavu.online/p/nav5ai-warmtepomp-verwarming-tapwater-en-koeling-prijs-op-aanvraag
 3. Stads Warmtepomp Enzavu zonder buitenunit, Afvoer is 5Graden kouder Monobloc

Publicado por ahospers ahospers, 17 de enero de 2021

Comentarios

Thumb

L/W warmtepomp kostte in 2014 3999,- zonder subsidie.
Herkenbaar. Buren hier in januari 400m3 gas verbruikt. Wij 372kWh. Dat is 320 euro voor de CV en 78 euro voor de warmtepomp.

Maar ik ben nog steeds volgens de buren de gekke Henkie met de warmtepomp.
Andere goede optie is een L/L multisplit warmtepomp (lees airconditioning ) Weliswaar geen subsidie maar wel heel eenvoudig verwarmen en koelen.

Dat is in veel woningen meteen twee vliegen in 1 klap.

Daikin heeft zelfs hybride L/L/W warmtepompen ook voor SWW. FlevoPolder

Daikin airconditioning is kapot gegaan. Printplaat in buitenunit is kapot en stuurt koudemiddel naar een willekeurige binnenunit in plaats van altijd naar de juiste. Geconstateerd met de installateur en mijn warmtebeeldcamera.FlevoPolder

Remeha ELGA ACE FlevoPolder
Min 8.2. Warmtepomp COP 2.5 en stijgt nog iets. Huis warm. krijg nogal wat vragen over het geluid van de buitenunit. Daarom maar eens twee filmpjes gemaakt en op youtube gezet.

Huizen in de buurt. 20-25m3 de afgelopen dagen(400m3/mnd). 20*0,8 = 16 euro per dag.(300euro/md)

Ons huis: 25kWh in de warmtepomp per dag. 25*0.2 = 5 euro per dag.
ELGA ACE had het rond de -10 zwaar met maximaal opgenomen vermogen. Nog wel steeds 6kW output aan warmte bij een aanvoer van 38 tot 40 graden Warmtepomp nu volledig los gegooid met maximaal 45graden aanvoer.
En nog steeds verklaren sommige buren ons voor gek. n de handleiding van mijn L/W warmtepomp ( ook voor de L/L airco ) staat -15 gemeld als minimale werktemperatuur voor verwarmen. Wat gebeurd er onder die temperatuur? Blijft de unit wel werken met lage output of stopt hij daadwerkelijk bij -15? Warmtepomp heeft nog ruim vermogen over trouwens. Max ligt bij ongeveer 2300W (10A) Warmtepomp door boilervat heen. Halverwege boiler inmiddels 32 graden, onderin blijft het koud. Buffer werkt letterlijk als een condensator en vangt schommelingen mooi af. SWW voorverwarmen, en bij een defrost heb ik meer buffer waardoor aanvoertemperatuur minder zakt. Verder bij start WP heb ik sneller de gewenste aanvoertemperatuur.
akkelijkste is om het boilervat als een radiator te zien met een thermostaatknop. Die knop kan automatisch bediend worden ( boiler is warmer dan water in leidingen, ergo boiler verwarmd het CV water voor ). 1/2 Wanneer boilervat kouder of gelijk is aan CV water dan gaat de klep dicht.

En ik heb een handmatige bypass waarmee ik altijd door de boiler kan. Dan werkt de boiler als een soort demper, vergelijkbaar met een condensator in een elektrische schakeling. Mijn zonneboiler is via de 2e warmtewisselaar halverwege het vat aangesloten. Bedoeling in eerste instantie voor CV ondersteuning. Is boiler warmer dan mag er warmte uit worden gehaald door de WP. Die wisselaar kan 150l verwarmen/afkoelen. Dat wordt geregeld dmv een tweewegklep die door mijn zonneboilercontroller wordt aangestuurd. Ik heb echter een permanente bypass met afsluiter parallel aan de tweewegklep zitten.

Hier te zien:

Onder de klep zie je de afsluiter. Rechts naast de klep een smoorventiel 2/x Ik heb overigens geen buffervat nodig volgens genoemde link. Ik heb 45m2 vloerverwarming beneden zonder naregeling, die loopt dus nooit dicht.

Ik stook overigens alleen volgens de temperatuur in de referentieruimte. Met WAR en WAR+RAR wordt woonkamer erg warm. 4/x Stooklijn is immers bij WAR zeer belangrijk; Echter heb ik een minimumtemperatuur in mijn vloer nodig wil die lekker werken.

Mijn open verdeler wordt nog vervangen voor een gesloten verdeler; Dan ga ik WAR en WAR+RAR weer testen. Mogelijk dat WAR dan wel kan. Daikin heeft een multisplit oplossing waarbij je dus met normale binnenunits kan verwarmen/koelen maar met een aparte unit dus ook warm tapwater kan bereiden. Dan heb je dus een Lucht/Lucht Lucht/Water warmtepomp gecombineerd :) https://twitter.com/mkleinman64/status/1367924853387431936
--------'moeten vervangen', zeg na zo'n 6 jaar ------------
Rendement is vergelijkbaar, alleen heeft nieuwe WP meer vermogen waardoor de warmtepomp op lager vermogen kan werken en dus efficiënter is bij laaglast. Oude ELGA met Carrier had een probleem waarbij met regelmaat een printplaat vervangen moest worden. Augustus 2020 ging print weer stuk. Leek niet meer leverbaar, heb aanbieden gekregen voor een nieuwe ELGA ACE 6kW. Later bleek print nog wel leverbaar maar had ik al nieuwe hangen. er periode van een jaar. Zaten ooit op 1600m3, Beste voor WP is lang/laag en traag draaien bij een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. In mijn geval was de oude WP net te licht. Onder nul had hij het heel zwaar ( max vermogen ).

Dit zijn de mooiste runs. Lang/laag en traag. Ik heb een officieel hybride WP ( Remeha ELGA ACE 6kW ) alleen ik heb hem als solo WP draaien. En tot en met -9 graden buiten ( koudste deze winter ), huis prima warm gehouden zonder klachten van huisgenoten :)

Publicado por ahospers hace alrededor de 1 mes (Marca)
Thumb

I’m just finishing up a Data Science for Biology course at UMASS Boston, and as the final project had to make an interactive web app with R. I ended up creating an app that, given an iNaturalist username, downloads the users observation data set and generates a number of visualizations, tables, and maps regarding their usage of iNat. The app has really been a hit among the iNat users on UMASS Boston’s Biology faculty, so I thought I share it with the community. Enjoy!

The app: https://jonathanlayman001.shinyapps.io/iNaturalist_user_trends/ 104

P.S. may take a few minutes to load the visualizations depending on how many observations a user has. I also put a cap at 10,000 observations for performance, so if you have more than that this only uses your last 10k.

Jonathan Layman

Publicado por ahospers hace alrededor de 1 mes (Marca)

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.